Wen2Live steunt Kanskas vzw
> Blog > GROEN IS DE GEZONDSTE KLEUR!

Digitale Detox

 

Plan regelmatig tijden in waarop je digitale apparaten uitzet en tijd doorbrengt in de natuur, zonder afleiding van technologie.

 

 

De relatie tussen mens en natuur is een boeiend onderwerp dat de essentie raakt van hoe wij, als moderne mensen, leven en ons welzijn ervaren. 

In de loop van de evolutie hebben we ons aangepast aan het leven in de natuur; onze lichamen en geesten zijn diep verbonden met de natuurlijke wereld. 

 

De industriële revolutie en de daaropvolgende technologische ontwikkelingen hebben ons in een ongekend tempo van deze wortels weggevoerd. Dit heeft geleid tot een levensstijl die vaak wordt gekenmerkt door sedentarisme, binnenactiviteiten, en een constante blootstelling aan stressfactoren, wat uiteenlopende gevolgen heeft voor onze gezondheid en welzijn.

 

Wetenschappelijke studies ondersteunen de idee dat herverbinding met de natuur een krachtig tegengif kan zijn voor veel van de uitdagingen waarmee de moderne mens wordt geconfronteerd. 

Een opvallend voorbeeld is de impact van tijd doorbrengen in groene ruimtes op het cortisolniveau, een stresshormoon. Onderzoek wijst uit dat slechts één uur wandelen in een groene omgeving de cortisolspiegels met maar liefst 80% kan verlagen. 

Dit duidt op een diepgaand ontspannend en helend effect, dat de mentale gezondheid aanzienlijk kan verbeteren door stress te verminderen, de stemming te verhogen, en zelfs de mentale focus en creativiteit te verbeteren.

 

De kleur groen zelf wordt ook geassocieerd met rust en welzijn. 

Psychologisch gezien helpt groen ons te ontspannen en biedt het een gevoel van vernieuwing en vitaliteit. Dit is niet alleen een esthetische voorkeur; het is diep geworteld in onze evolutionaire connectie met de natuur, waar groen vaak duidde op de aanwezigheid van water en weelderige vegetatie, essentiële componenten voor overleving.

 

Het integreren van de natuur in ons dagelijks leven is daarom niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk voor ons welzijn. Dit kan variëren van het dagelijks maken van wandelingen in het park, het beoefenen van mindfulness of yoga buiten, tot het simpelweg zorgen voor planten thuis of het werken in een ruimte met uitzicht op groen. Ook stedelijke planning kan een cruciale rol spelen door het creëren van meer groene ruimtes en het bevorderen van een groenere, meer leefbare omgeving.

 

Voor mensen en gemeenschappen betekent dit een verschuiving naar een levensstijl die de verbinding met de natuur prioriteit geeft. Dit kan leiden tot een reductie van stress, een verbeterde fysieke gezondheid, en een dieper gevoel van geluk en tevredenheid. Het is duidelijk dat, terwijl we verder evolueren in een steeds meer gedigitaliseerde en geurbaniseerde wereld, de behoefte aan natuur in ons leven niet alleen blijft bestaan, maar steeds belangrijker wordt voor onze algehele gezondheid en welzijn.

 

Door de natuur opnieuw te integreren in ons dagelijks leven, kunnen we werken aan het herstellen van de balans en harmonie die we in de loop van de tijd verloren zijn. Dit is niet alleen gunstig voor ons als individuen, maar ook voor de samenleving als geheel, aangezien het bevorderen van een gezonde, gelukkige bevolking bijdraagt aan een veerkrachtigere, meer verbonden gemeenschap.

 

Bij deze, gun jezelf een plant op kantoor, een wandeling bij de lunch en verf de muren van je kantoor GROEN.

 

Gezonde groet,

 

Wendy


© 2024 Wen2Live - BTW BE 0753.707.222 - Abelendreef 5, 8200 Sint-Michiels - Privacy policy - Cookie policy - Sitemap Quoted: Websites met méér
Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee, Wendy?   OK